Meteen naar de inhoud

(NL) Agni: het spijsverteringsvuur

In de Ayurveda staat onze spijsvertering, Agni, aan de basis van onze gezondheid. Agni staat voor ‘vuur’, als een vlam die in ons brandt.

Agni kan transformeren, omzetten. En dat is wat er gebeurt met de spijsvertering. Alles dat we innemen, zoals voedsel, maar ook gedachten, ervaringen, en impulsen uit de omgeving, wordt door Agni omgezet in voedingsstoffen voor onze weefsels. Als we de juiste voeding nemen, in de juiste hoeveelheid èn op het juiste moment draagt dat bij aan onze gezondheid en voorkomt het dat we ziek worden. We kunnen dan ook wel zeggen dat we op dat moment een goed afweersysteem hebben.

Agni kan echter ook uit balans raken, en dat kan spijsverteringsklachten geven zoals buikpijn, verstopping, diarree, zure oprispingen, en/of een opgeblazen gevoel. De spijsverteringskracht kan afnemen, en er kunnen zich afvalstoffen gaan ophopen, omdat niet alles wat er binnenkomt, volledig wordt verteerd. Dit kan de spijsvertering nog verder gaan verstoren. Voedingsstoffen worden niet meer naar de juiste plek getransporteerd, of de weefsels kunnen niet meer goed alle voedingsstoffen opnemen, waardoor ze ondervoed raken en verzwakken. Dit zorgt er ook voor dat het afweersysteem verzwakt. Er wordt dan ook gezegd een verstoorde Agni de oorzaak is voor ziekte.

Hoe houden we onze Agni in balans? Hieronder een paar tips voor het onderhouden van Agni:

  • Eet op vaste tijdstippen en maak van de lunch de belangrijkste maaltijd. Dan is je spijsvertering het hoogst;
  • Eet alleen als je honger hebt;
  • Eet zo vaak mogelijk warm, gekookt, vers voedsel;
  • Combineer de juiste producten in een maaltijd. Lees hier welke voedselcombinaties je beter kunt vermijden;
  • Gebruik Ghee om mee te koken en bakken. Waarom? Lees dat hier;
  • Drink warm water of kruidenthee tussen de maaltijden door en vermijd (ijs)koud water, ook in de zomer;
  • Kook en bak met kruiden die Agni bevorderen, bijvoorbeeld gember, zwarte peper, komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad, en Himalaya zout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.