Ayurveda & Ghee

In de Ayurveda één van de belangrijkste voedingsmiddelen en één van mijn favoriete producten. Ayurveda beschouwt Ghee als de meest vitale vorm van zuivel. Ghee is zeer geschikt voor het bereiden van voedsel en draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid.

Wat is Ghee?

Ghee is puur botervet en wordt gemaakt van ongezouten roomboter. Door de boter te verhitten, kunnen de delen die levende enzymen bevatten, ook wel ‘onklare’ delen, worden gescheiden van het botervet. Wat overblijft is Ghee.

Ayurvedische toepassing van Ghee

  • In de keuken. Ghee is een zeer geschikt bakvet voor het bereiden van allerlei soorten gerechten, gebak, en op brood.
  • Als medicijn. Ghee kan, in tegenstelling tot roomboter, diep doordringen in het lichaam. Dit maakt Ghee zeer geschikt om kruiden mee in te nemen. Binnen de Ayurveda bestaan veel soorten medicinale Ghee, waarin kruiden zijn lange tijd zijn ingekookt.
  • Verzorging van binnenuit. Ghee wordt ook wel geassocieerd met het element ‘liefde’ in het lichaam. Het wordt veel gebruikt bij Ayurvedische therapieën om het lichaam en de weefsels van binnen èn buiten soepeler en vitaler te maken. En dat draagt bij aan het bereiken van een gelukzalige staat. Dit zul je merken aan je huid, als je een tijdje Ghee neemt. Het zal soepeler gaan aanvoelen. 
  • Food for mind. Het nemen van Ghee draagt ook bij aan de mentale gezondheid. De Ayurveda stelt dat het nemen van Ghee bijdraagt aan de intelligentie en geheugen, en dat het het vertrouwen bevordert. Zeer toepasbaar dus als je last hebt van stress. 
  • Gezonde spijsvertering. Ghee is goed voor de spijsvertering. Het bevordert absorptie en assimilatie van voedingsstoffen in het lichaam en kan goed helpen bij constipatie. 

Ghee is voor iedereen 

Ghee is geschikt voor iedereen, met name degenen die (te)veel Vata, waaronder droogte, en Pitta, zoals hitte, ervaren. Het heeft op zowel fysiek als mentaal niveau een verzorgend en stabiliserend effect zonder dat het je een zwaar gevoel geeft.

Mijn ervaring

Ghee is een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven. Alle gerechten die ik bak, bak ik in Ghee. Voedsel brandt niet aan en het eten krijgt echt een lekkere smaak. Bovendien neem ik elke ochtend een flinke lepel op de lege maag om mijn spijsvertering te versoepelen, en ik voeg altijd een theelepeltje toe als garnering aan mijn eten. Dit doe ik nu ruim een jaar, en ik heb tot nu toe ervaren dat mijn huid en haar soepeler, steviger en glanzender zijn geworden, en er beter verzorgd uit zijn gaan zien. Daarnaast heb ik ook veel minder last van krakende gewrichten of stijfheid. Op mentaal niveau ervaar ik meer stabiliteit en kalmte en minder stress.

 

Referenties
V. Lad (2002). Textbook of Ayurveda Volume 1. The Ayurvedic Press, Albuquerque
V. Lad (2012). Textbook of Ayurveda Volume 3. The Ayurvedic Press, Albuquerque
M. Tiwari (1995). Secrets of Ayurveda Healing. Motilala Banarsidass Publishers Private Ltd, Delhi, India

Share Post :

More Posts

Geef een reactie