Ayurveda & Ghee

In de Ayurveda één van de belangrijkste voedingsmiddelen en één van mijn favoriete producten. Ayurveda beschouwt Ghee als de meest vitale vorm van zuivel. Ghee is zeer geschikt voor het bereiden van voedsel en draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid.

Wat is Ghee?

Ghee is puur botervet en wordt gemaakt van ongezouten roomboter. Door de boter te verhitten, kunnen de delen die levende enzymen bevatten, ook wel ‘onklare’ delen, worden gescheiden van het botervet, zodat de ‘geklaarde boter’ overblijft. Vervolgens wordt de geklaarde boter gekookt totdat het aanwezige vocht is verdampt. Wat overblijft is Ghee. 

Ayurvedische toepassing van Ghee
  • In de keuken. Ghee is een zeer geschikt bakvet voor het bereiden van allerlei soorten gerechten, gebak, en op brood.
  • Als medicijn. Ghee kan, in tegenstelling tot roomboter, diep doordringen in het lichaam. Dit maakt Ghee zeer geschikt om kruiden mee in te nemen. Binnen de Ayurveda bestaan veel soorten medicinale Ghee, waarin kruiden zijn lange tijd zijn ingekookt.
  • Verzorging van binnenuit. Ghee wordt ook wel geassocieerd met het element ‘liefde’ in het lichaam. Het wordt veel gebruikt bij Ayurvedische therapieën om het lichaam en de weefsels van binnen èn buiten soepeler en vitaler te maken. En dat draagt bij aan het bereiken van een gelukzalige staat. Dit zul je merken aan je huid, als je een tijdje Ghee neemt. Het zal soepeler gaan aanvoelen. 
  • Food for mind. Het nemen van Ghee draagt ook bij aan de mentale gezondheid. De Ayurveda stelt dat het nemen van Ghee bijdraagt aan de intelligentie en geheugen, en dat het het vertrouwen bevordert. Zeer toepasbaar dus als je last hebt van stress. 
  • Gezonde spijsvertering. Ghee is goed voor de spijsvertering. Het bevordert absorptie en assimilatie van voedingsstoffen in het lichaam en kan goed helpen bij constipatie. 
Ghee is voor iedereen 

Ghee is geschikt voor iedereen, met name degenen die (te)veel Vata, waaronder droogte, en Pitta, zoals hitte, ervaren. Het heeft op zowel fysiek als mentaal niveau een verzorgend en stabiliserend effect zonder dat het je een zwaar gevoel geeft.

Mijn ervaring

Ghee is een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven. Alle gerechten die ik bak, bak ik in Ghee. Voedsel brandt niet aan en het eten krijgt echt een lekkere smaak. Bovendien neem ik elke ochtend een flinke lepel op de lege maag om mijn spijsvertering te versoepelen, en ik voeg altijd een theelepeltje toe als garnering aan mijn eten. Dit doe ik nu ruim een jaar, en ik heb tot nu toe ervaren dat mijn huid en haar soepeler, steviger en glanzender zijn geworden, en er beter verzorgd uit zijn gaan zien. Daarnaast heb ik ook veel minder last van krakende gewrichten of stijfheid. Op mentaal niveau ervaar ik meer stabiliteit en kalmte en minder stress.

 


Ghee in Ayurveda

Ghee is one of my favourite Ayurvedic products. Ayurveda considers Ghee as the most vital form of dairy and as a very important medicine. Ghee is very suitable for all kinds of food preparation and is beneficial for physical and mental health.

What is Ghee?

Ghee is pure butterfat made from unsalted butter. By cooking the butter, the butterfat and the part that contains the milk solids can be separated from each other. This results in clarified butter. When this clarified butter is cooked, the water content evaporates and what remains is the Ghee. 

Ayurvedic use of Ghee
  • In the kitchen. Ghee is very suitable to cook, bake, and stir-fry any kind of dish. Ghee has a high melting point, so there’s a small chance the food burns. It is also delicious as a replacement for butter on bread or toast. 
  • As a medicine. Ghee can penetrate deep into the tissues, making it a very suitable ‘vehicle’ for taking medicines like herbs. Herbs can be cooked in the Ghee, so that it becomes a herbal Ghee.
  • Nourishment from within. Ghee is also associated with the element ‘love’ in the body. Ghee is very often used for various Ayurvedic therapies to nourish the tissues, both internally as wel as externally. Taking Ghee for a certain period will make the skin feel smooth and soft. 
  • Mental health. Ghee can nourish the brain tissue. Ayurvedic texts say that Ghee is beneficial for intelligence and memory, and that it improves trust. Feeling stressed? Take Ghee! 🙂
  • Digestive health. Ghee can contribute in a healthy digestive system, because it promotes absorption and assimilation of nutrients in the body, and can help against constipation. 
Ghee is for everyone

Ghee is very suitable for everyone and can help in many kinds of issues. Especially those who have issues with dryness like dry skin or hair, stiffness in the muscles and joints, or those who feel a lot of heat in the body. Ghee is nourishing on both mental and physical levels and has a stabilising and grounding effect without making you feel heavy or dull. Ghee is also beneficial for the digestive system, lubricating the digestive tract.  

How I use Ghee

Ghee plays an important part in my daily life. I cook everything with Ghee and add it to every meal, because it gives a good taste to my food. 

I have been taking a spoon of Ghee in the morning on an empty stomach for more than a year, and I have experienced that it has improved my digestion, and made my skin and hair more shiny, strong and nourished. It has also made my joints more flexible and less cracking and popping. And, most important, on a mental level I experience more calmness and less stress and chaos. 

 

 

Referenties / References
V. Lad (2002). Textbook of Ayurveda Volume 1. The Ayurvedic Press, Albuquerque
V. Lad (2012). Textbook of Ayurveda Volume 3. The Ayurvedic Press, Albuquerque
M. Tiwari (1995). Secrets of Ayurveda Healing. Motilala Banarsidass Publishers Private Ltd, Delhi, India

Share Post :

More Posts

Geef een reactie