Dadelballetjes (NL)

Voor het Ayurvedische kookboek vol lekkere tussendoortjes van Ayurvedische collega’s Dana Hooghiemstra en Eline Flux mocht ik een recept bijdragen. Want ja, af en toe heb je gewoon zin in iets lekkers, zoets of hartigs!

Dadels behoren tot mijn favoriete voedsel, dus die moesten erin. Deze balletjes zijn lekker en voedzaam. En vooral ook makkelijk om te maken. Door het toevoegen van het Ayurvedische kruid Shatavari krijgen ze extra power. 

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Veganistisch is mogelijk; vervang de Ghee voor kokosolie. 

Dadels zijn door hun zoete eigenschap heel goed voor Vata en Pitta. Voor Kapha met mate, maak ze dan zonder de shatavari.

Shatavari wordt ook wel het ‘vrouwenkruid’ genoemd in de Ayurveda en heeft een ondersteunende werking bij onder andere de hormoonbalans, menstruatie klachten, zwangerschap, overgangsklachten. 

Benodigdheden

Voor 2 balletjes

  • 3 Medjoul dadels, ontpit en ontveld
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 theelepel Ghee (of kokosolie indien vegan)
  • 1/2 theelepel kardemompoeder 
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 tl shatavari poeder (optioneel)
  • Pannetje
  • Keukenmachine / food processor 
  • Vorkje om te pureren als je geen food processor hebt

Bereiding

Week de dadels 10 minuten in gekookt water en laat goed uitlekken, zodat je makkelijk de velletjes eraf kan halen en de pit kan verwijderen. 

Tijdens het wachten op de dadels kan je de sesamzaadjes en geraspte kokos roosteren in een droge pan tot het een beetje verkleurt en je de geuren van kokos en sesam kan ruiken. Leg apart. 

Verhit de Ghee in een pan en voeg daar de kruiden aan toe tot ze beginnen te geuren (dat is al na enkele seconden) en daarna pas de dadels. Verwarm de dadels op een laag vuurtje. Haal van het vuur en doe in de keukenmachine, samen met de helft van het sesamzaad-kokos mengsel. Meng tot je een gladde substantie krijgt. Of pureer het mengsel met een vork als je geen keukenmachine of foodprocessor hebt.

Maak met je handen twee ballen en rol deze door het restant van het sesamzaad-kokos mengsel. Klaar! 

Tip: voor een wat steviger, vullend balletje kan je bijvoorbeeld fijngehakte rauwe amandelen en/of walnoten toevoegen aan het mengsel.

Benieuwd naar de rest van het E-kookboek? Op de website van Dana Hooghiemstra en Eline Flux kan je hem bestellen! Klik op onderstaande links.

of

Share Post :

More Posts

Geef een antwoord