De Keuken als Apotheek

Het mooie aan Ayurveda is, dat het elk voedsel als een potentieel medicijn beschouwt. Zo bevatten onze keukenkruiden allerlei kwaliteiten die kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Het onderhouden van de spijsvertering, samen met de juiste voedingskeuzes, draagt bij aan de algehele gezondheid, want het zorgt ervoor dat al onze weefsels de juiste voeding krijgen. En dat kan ervoor zorgen dat ziekte kan worden voorkómen en genezen.

Een aantal van mijn favoriete kruiden en specerijen die helpen bij het onderhouden van de spijsvertering, en die symptomen van griep zoals koorts, keelpijn en verkoudheid kunnen verlagen, heb ik hieronder beschreven. En waarschijnlijk staan ze ook bij jou gewoon in de kast of kan je ze gemakkelijk bij elke bio-winkel verkrijgen of online bestellen. Onderaan deze post staan een paar adresjes waar je de kruiden kan kopen of bestellen.

  • (Verse) gember: goed bij verstopte luchtwegen, verkoudheid en keelpijn. Draagt bij aan een goede spijsvertering.
  • Kaneel: heel goed bij griep, koorts, verkoudheid en koude. Het verbetert de spijsvertering en de circulatie. Voor degenen onder ons die het snel koud hebben is kaneel ideaal, want je zult het snel lekker warm krijgen en misschien zelfs een beetje gaan transpireren.
  • Kardemom: een van mijn favoriete kruiden. Kardemom heeft veel goede kwaliteiten. Het geeft verlichting bij griep, verkoudheid, keelpijn. Daarnaast verbetert kardemom de spijsvertering, en draagt het ook bij aan de gezondheid van het zenuwstelsel. Een goed kruid dus ook bij stress- en burn-out klachten.
  • Kruidnagel:  dit aromatische kruid helpt bij geblokkeerde de sinussen, verkoudheid, droge keel en is goed bij (tand- en kies-)pijn. Kruidnagel draagt bij aan een goede spijsvertering en het verbranden van afvalstoffen.
  • Kurkuma / geelwortel: heel goed bij ontstekingen, koorts en allergische reacties, verkoudheid en keelpijn. Kurkuma zuivert het bloed. Gebruik echter kleine hoeveelheden kurkuma in het voedsel als je zwanger bent.
  • Zwarte peper: verbetert de spijsvertering en helpt afvalstoffen te verbranden. Goed voor de circulatie, bijvoorbeeld bij koude handen en voeten.

De kruiden zijn goed met elkaar te combineren in gerechten zoals soepen, stoofschotels, en Kicheri, een traditioneel Ayurvedisch gerecht met basmati rijst en mung dal. Of maak er een lekkere kruiden thee of Chai van! Recepten zullen binnenkort online komen.

Mijn favoriete adresjes voor het kopen van kruiden:

Amersfoort: Nieuw Mos Natuurvoeding (voorheen Natuurwinkel), Leusderweg 27.

Amsterdam: De Peperbol, Albert Cuypstraat 150.

Online: Pit en Pit

 


 

Ayurveda sees every type of food that we take as a medicine. Our kitchen spices contain many qualities that can contribute to our overall health.

Maintaining a balanced digestion together with the right diet contributes to our health, because the tissues get the appropriate nourishing. And this will help in preventing and curing disease.

Herbs that you might already have in your kitchen cupboard to take at this moment for good digestion and that help reduce the chance of flu, colds, and coughs:

  • Black pepper: improves digestion and helps to burn toxins. Good for circulation, for example cold hands and feet.
  • Cardamom: One of my favourite herbs that has so many good qualities. Take in case of flu, cough, sore throat. Also, cardamom improves digestion, and improves the nervous system. Very good also in cases of stress and burn-out symptoms as this herb is really a mind-booster!
  • Cinnamon: very good in case of flu, fever, cough and cold. Improves digestion and circulation (and maybe you will even start to sweat a little bit when taking this herb).
  • Clove: this aromatic herb helps to open the sinuses, helps against cough, in case of sore throat and is a good (tooth)pain killer. Clove improves digestion and burns toxins.
  • (Fresh) ginger: good against congestion, cough and throat pains. Helps to improve the digestive fire.
  • Turmeric: very good against inflammation and allergies, and also cough and throat pain. Turmeric purifies the blood. If you are pregnant, use small amounts much turmeric in your diet.

These spices are combine great with each other in dishes like soups and stews, and Kicheri, a traditional Ayurvedic dish with basmati rice and mung dal. Or you can make a nice herbal tea or Chai. Recipes will follow.

My favourite places to buy my kitchen spices:

Amersfoort: Nieuw Mos Natuurvoeding (before called Natuurwinkel), Leusderweg 27.

Amsterdam: De Peperbol, Albert Cuypstraat 150.

Online: Pit en Pit

=====================================

Bronnen / References:
Dr. A. Mehta (2011). Ayurvedische Voedingsleer in de Praktijk. Panta Rhei, Katwijk, Nederland.
Frawley, D. & Dr. Vasant Lad(2001). The Yoga of Herbs. 2nd Revised & Enlarged Edition. Lotus Press, Twin Lakes WI, USA.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie