Gezondheid volgens de Ayurveda

Next Post

Ayurveda staat voor ‘de kennis van het leven’.

Ayurveda is een combinatie van twee Sanskrit woorden. Ayus staat voor ‘leven’, en Veda, ‘weten’. De kennis van de Ayurveda heeft twee doelen: het onderhouden van de gezondheid en het genezen van ziekte. 

Van gezondheid is sprake volgens de Ayurveda, als het lichaam, geest, ziel en zintuigen in balans zijn. Deze worden niet apart van elkaar gezien, maar vormen samen een geheel. Deze balans kunnen we onderhouden met onze voeding, leefstijl en denkwijze. Met een gezond lichaam kunnen onze zintuigen de juiste dingen waarnemen, en dat beïnvloedt de interpretaties die we vormen. 

Ayurveda inspireert èn leert, om je bewust te worden van je dagelijkse voedingspatronen en leefstijl, op elk moment in je leven. Zie het als een ontdekkingsreis naar je zelf. 

Als we het hebben over het onderhouden van de gezondheid volgens de Ayurveda, hebben we het over het onderhouden van onze constitutie, of Prakriti in Sanskrit. Dit kan je zien als een unieke combinatie van de bouwstoffen van de natuur: de vijf elementen Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze combinatie wordt uitgedrukt met de Doshas: Vata, Pitta en Kapha. 

Elke Dosha heeft twee dominerende elementen. De Vata Dosha wordt gedomineerd door de elementen Ruimte en Lucht, Pitta wordt gedomineerd door Vuur en Water, en Kapha door Water en Aarde.

Een unieke constitutie betekent dat voor ieder een andere eet- en leefstijl passend is. Dat we allemaal andere behoeftes hebben en dat we dezelfde dingen allemaal anders ervaren. 

Ben je benieuwd naar jouw constitutie en hoe de Ayurveda kan bijdragen op gebied van leefstijl en eetstijl in jouw dagelijkse leven? Kom langs voor een consult. Tijdens dit gesprek, dat ongeveer anderhalf uur in beslag neemt, kan ik inzicht krijgen in jouw constitutie en op basis daarvan een passend voedings- en leefstijladvies samenstellen.

Maak een afspraak via het contactformulier of stuur een email naar info@puraveda.nl.

 

 

Next Post Share Post :

More Posts

Geef een antwoord