Meteen naar de inhoud

(NL) Ayurveda op reis – Balanceer Vata Dosha met deze 3 tips

Lang onderweg zijn, een andere omgeving of het vaak wisselen van omgeving, een ander ritme en een groot tijdsverschil en/of ander eten kunnen een flinke impact hebben op je. Zowel vlak na aankomst op je reisbestemming als als je weer thuis komt. Afgelopen maand was ik in Costa Rica. De eerste week moest ik flink wennen aan het klimaat en het tijdverschil. Bij thuiskomst had ik ook weer een paar dagen nodig om te wennen en weer tot een ritme te komen. Hoe ziet de Ayurveda dat? In dit artikel vertel ik daar meer over en geef ik je een aantal tips om je balans te houden voor, tijdens en na je reis of vakantie. 

Vata Dosha

Reizen kan je zien als een activiteit die de Vata Dosha verhoogt. Vata wordt gedomineerd door de elementen Ruimte en Lucht. Activiteiten of voedsel die de elementen Ruimte en Lucht bevatten, kunnen de Vata Dosha verhogen, waardoor deze uit balans kan raken. Dat kan zorgen voor fysieke en mentale ongemakken, zoals moeheid, slecht slapen, een onregelmatige spijsvertering, hoofdpijn en/of vakantiestress (doordat je op de dagen voordat je weggaat ineens nog van alles moet regelen).

Houd je darmen gezond

Op vakantie eet je vaak anders dan thuis, mogelijk ook op andere tijdstippen. Spijsverteringsklachten zoals constipatie of een opgezette buik kunnen dan al snel opspelen. Houd je darmen gezond door het toevoegen van vezels aan je voeding, zoals psyllium husk of chia zaad. Een theelepeltje kan al veel doen. Eet licht en voedzaam en let op de combinaties van voedsel. En voeg een theelepeltje Ghee toe aan je maaltijd, dit kan ook bijdragen aan een soepelere spijsvertering.

Olie voor soepele huid en… luchtwegen!

Het afwisselen van een kamer met airco en de warme buitenlucht kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen zoals een verstopte neus, keelpijn of hoofdpijn. Ook kan je last krijgen van een droge huid of een vermoeid gevoel door het continu schakelen van temperatuur. Dagelijks een paar druppels sesamolie in de neus en oren verzorgt de holtes van binnenuit en voorkomt uitdroging. Bovendien ook goed tegen hoofdpijn! Doe regelmatig een zelf-massage met sesamolie voor een soepele en verzorgde huid en een gevoel van totale ontspanning. 🙂 

Warme melk om lekker te slapen

Last van een jetlag of gaat slapen lastig, door bijvoorbeeld een ander of minder comfortabel bed? Kook een kop verse melk, voeg daar een beetje maanzaad, kardemom en/of nootmuskaat aan toe en een flinke eetlepel Ghee. Zoet het eventueel met agavesiroop of ahornsiroop. De maanzaadjes en nootmuskaat kunnen ervoor zorgen dat je je slaperig gaat voelen. Neem deze drank ongeveer een uur voordat je naar bed gaat. 

Mooie reis!

Photo credit: Chelsea shapouri @ Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.