Recept: Kicheri | Recipe: Kicheri

NL/EN

Kicheri is een soep van mung bonen en basmati rijst, gekookt met diverse kruiden, Ghee en water.

Kicheri is voedzaam, licht verteerbaar, en bevordert tegelijk de afvoer van afvalstoffen. Vanwege het detox-effect van het gerecht wordt het dan ook vaak aangeraden om te nemen tijdens èn na Ayurvedische behandelingen,. Het eten van Kicheri kan ervoor zorgen dat de behandeling een beter effect heeft.

Ook kan het regelmatig eten van Kicheri bijdragen aan een betere spijsvertering. De voedzame eigenschappen van Kicheri kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid. 

Kicheri kan op elk moment van de dag gegeten worden, zie daarvoor ook mijn andere blog over een lente-detox. Hieronder het recept dat ik graag gebruik voor Kicheri.

 

Ingrediënten

2 delen (250 ml of 1 kop) gele gespleten mung dal
1 deel (125 ml of 1/2 kop) basmati rijst
2 cm Verse gemberwortel, fijngehakt
1 tl Komijnzaad
1 tl Korianderzaad
1 tl Venkelzaad

1 tl Kurkuma poeder
1/2 tl Himalaya zout
7 bolletjes zwarte peper
2 flinke el Ghee
6-8 koppen water
Eventueel een (thee)lepel Ghee, verse korianderblaadjes en limoen om te garneren.

De verhouding van mung dal en rijst die ik vaak gebruik is 2:1. Dat ervaar ik als een evenwichtige verhouding, maar je kan zeker met de verhouding rijst en mung dal varieren. Wil je een wat zwaardere, vullende soep? Dan kan je de verhouding rijst en mung dal hetzelfde laten zijn. En als je een lichtere soep wilt, doe je in verhouding meer mung dal en minder rijst. Er is geen goed of fout in dit gerecht! Ook de verhoudingen van de kruiden zijn een indicatie. Iets meer of minder kruiden is helemaal prima, het belangrijkste is dat je je goed voelt bij het eten van dit gerecht.

Heb je teveel gemaakt? Je kan het restant ook invriezen voor een ander moment.

Bereiding

Laat de mung dal en basmatirijst de hele nacht weken in ruim water en spoel de volgende dag af.

Verhit de Ghee in een grote pan voeg de komijn-, koriander- en venkelzaadjes toe totdat ze beginnen te springen. Zet het vuur laag en voeg de rest van de kruiden toe tot het begint te geuren. Doe de rijst en mung dal erbij en roer totdat alles goed vermengd is met de Ghee en kruiden.

Giet ruim water, ongeveer 6 koppen of 1 liter, erbij, en zet het vuur weer hoger, totdat het geheel kookt. Laat de Kicheri dan op een laag vuurtje 45-60 minuten zachtjes koken. Eventueel kan er naar voorkeur extra water worden toegevoegd als je ziet dat het te ‘droog’ wordt. 

Tip: Garneer met een theelepel Ghee, verse korianderblaadjes en een beetje limoensap.

Tip 2: rooster de zaadjes in een droge pan voordat je ermee gaat koken.

Voorbereiding: 15 min. (+ 1 nacht weektijd). Koken: 45-60 min.

 


 

EN

Kicheri is a soup of mung beans and basmati rice, cooked with spices, Ghee and water. Kicheri is nourishing, easy to digest, and helps the body to get rid of toxins. Because of the detox effect of this dish, it is often recommended for those who are undergoing Ayurvedic treatments or who are recovering from illness. Eating Kicheri can contribute in a more effective treatment, and helps the body to recover.

Eating Kicheri can contribute to a healtier digestive system. Kicheri has nourishing characteristics, which can add to one’s overall health. 

Kicheri can be eaten every moment of the day. See also my blog about the Spring detox. Below I have added the recipe that I often use to make Kicheri.

Ingredients

2 parts (250 ml) yellow split mung dal
1 part (125 ml) basmati rice
2 cm fresh ginger root, chopped
1 teasp cumin seeds
1 teasp coriander seeds
1 teasp fennel seeds

1 teasp turmeric powder
1/2 teasp Himalaya salt
7 black pepper balls
2 big tbsp Ghee + some extra to garnish
6-8 cups of water
Fresh coriander leafs to garnish
Fresh lime to garnish

The ratio of mung dal and rice is 2:1. You can decide on how much mung dal and rice you are going to use. Do you want a more heavy, filling soup? Then use an equal ration of rice and dal. If you want a lighter soup, use less rice than dal, for example a ratio of 1:4. Also, the amount of spices used in this recipe is an indication. If you like less or more spices, you can do that! Most important is, that you feel good when eating this dish. 

Did you make too much? No problem, you can save the left-over in the freezer.

Method

Soak mung dal and rice at night in plenty of water, and rince the next morning.

Heat Ghee in a deep, big pan and add cumin-, coriander- and fennel seeds until they begin to pop. Lower the heat, and add rest of the spices until fragrant. Add the mung dal and rice and stir so that everything gets coated in Ghee and spices. Add 6 cups or 1 liter of water and turn up the heat until it starts to boil. The lower the heat again and let simmer, about 45-60 minutes. Stir occasionally. If needed, add extra water.

Tip: Garnish with a teaspoon of Ghee, fresh coriander leafs and a bit of fresh lime juice.

Tip2: Dry roast the cumin seeds before cooking.

Preparation time: 15 min. (+1 night of soaking). Cook time: 45-60 min.

Share Post :

More Posts

Geef een antwoord