Recept: Kicheri

Kicheri is een soep van mung bonen en basmati rijst, gekookt met diverse kruiden, Ghee en water.

Kicheri is voedzaam, licht verteerbaar, en bevordert tegelijk de afvoer van afvalstoffen. Vanwege het detox-effect van het gerecht wordt het dan ook vaak aangeraden om te nemen tijdens èn na Ayurvedische behandelingen, of perioden van ziekte. Het eten van Kicheri kan ervoor zorgen dat de behandeling een beter effect heeft, en het helpt het lichaam in het proces van herstel.

Kicheri kan op elk moment van de dag gegeten worden, zie daarvoor ook mijn andere blog over een lente-detox. Hieronder het recept dat ik graag gebruik voor Kicheri.

 

Ingrediënten

2 delen (250 ml) gele gespleten mung dal
1 deel (125 ml) basmati rijst
2 cm Verse gemberwortel, fijngehakt
1 tl Mosterdzaad
1 tl Komijn zaadjes
1/2 tl Koriander poeder
2 tl Kurkuma poeder
2 flinke snuffen Asafoetida (hing) poeder of 2 teentjes knoflook fijngehakt
Flinke snuf Himalaya zout
7 bolletjes Zwarte peper
2 a 3 flinke el Ghee + Ghee om te garneren.
Water
Verse korianderblaadjes en limoen om te garneren

De verhouding van mung dal en rijst is 2:1. Afhankelijk van voor hoeveel personen je dit gerecht maakt, kan je zelf bepalen hoeveel mung dal en rijst je gaat gebruiken. Ook de verhoudingen van de kruiden zijn een indicatie. Iets meer of minder kruiden is helemaal prima, het belangrijkste is dat je je goed voelt bij het eten van dit gerecht.

Heb je teveel gemaakt? Je kan het restant ook invriezen voor een ander moment.

 

Bereiding

Laat de mung dal en basmatirijst de hele nacht weken in ruim water en spoel de volgende dag af.

Verhit de Ghee in een grote pan voeg de mosterdzaadjes en komijnzaadjes toe totdat ze beginnen te springen. Zet het vuur lager. Voeg dan de rest van de kruiden toe tot het begint te geuren. Doe de rijst en mung dal erbij en roer totdat alles goed vermengd is met de Ghee en kruiden.

Giet ruim water erbij en zet het vuur weer hoger, totdat het geheel kookt. Dan mag het vuur weer lager zodat je nog kleine belletjes ziet. Roer af en toe en laat in 45-60 minuten zachtjes koken. Eventueel kan er naar voorkeur extra water worden toegevoegd tijdens het koken.

Garneer met een theelepel Ghee, verse korianderblaadjes en een beetje limoensap.

Tip: rooster de komijn zaadjes in een droge pan voordat je ermee gaat koken.

Voorbereiding: 15 min. (+ 1 nacht weektijd). Koken: 45-60 min.

 


 

EN

Kicheri is a soup of mung beans and basmati rice, cooked with spices, Ghee and water. Kicheri is nourishing, easy to digest, and helps the body to get rid of toxins. Because of the detox effect of this dish, it is often recommended for those who are undergoing Ayurvedic treatments or who are recovering from illness. Eating Kicheri can contribute in a more effective treatment, and helps the body to recover.

Kicheri can be eaten every moment of the day. See also my blog about the Spring detox. Below I have added the recipe that I often use to make Kicheri.

 

Ingredients

2 parts (250 ml) yellow split mung dal
1 part (125 ml) basmati rice
2 cm fresh ginger root, chopped
1 teasp mustard seeds
1 teasp cumin seeds
1/2 teasp coriander powder
2 teasp turmeric powder
2 pinches Asafoetida (hing) powder, or 2 garlic cloves, chopped
Pinch of Himalaya salt
7 black pepper balls
2 to 3 big tbsp Ghee, and some Ghee to garnish
Water
Fresh coriander leafs
Fresh lime

The ratio of mung dal and rice is 2:1. Depending on for how many persons you are cooking, you can decide on how much mung dal and rice you are going to use. Also, the amount of spices used in this recipe is an indication. If you like less or more spices, you can do that! Most important is, that you feel good when eating this dish. 

Did you make too much? No problem, you can save the left-over in the freezer.

 

Method

Soak mung dal and rice at night in plenty of water, and rince the next morning.

Heat Ghee in a deep, big pan and add mustard seeds and cumin seeds until they begin to pop. Lower the heat, and add rest of the spices until fragrant. Add the mung dal and rice and stir so that everything gets coated in Ghee and spices. Add water and turn up the heat until it cooks. The lower the heat again and let simmer, about 45-60 minutes. Stir occasionally. If needed, add extra water.

Garnish with a teaspoon of Ghee, fresh coriander leafs and a bit of fresh lime juice.

Tip: dry roast the cumin seeds before cooking.

Preparation time: 15 min. (+1 night of soaking). Cook time: 45-60 min.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie