Wat is jouw constitutie?

Een gezond leven begint bij ons zelf. De kennis van de Ayurveda, Sanskrit voor de ‘kennis van het leven’, kan je hier veel inzicht, inspiratie en hulp bij bieden. Ayurveda heeft als doel de gezondheid te onderhouden en ziekte te genezen, door middel van de juiste leefstijl aan te houden en passende voeding te nemen.

We worden allemaal geboren met een unieke constitutie, een unieke combinatie is van de drie Doshas: Vata, Pitta en Kapha. Je zou de Doshas kunnen zien als drie typen energieën die elkaar continu ondersteunen. Meestal is één Dosha dominant, en dit kan bepalend zijn voor je karakter, uiterlijk, denkpatroon en behoeften.

De Vata Dosha staat beweging. Vata heeft afbrekende eigenschappen en kenmerkt zich als droog, koud en mobiel. Iemand met de Vata constitutie is slank, verliest gemakkelijk gewicht, is actief en creatief, heeft het snel koud en een drogere huid. De Pitta Dosha staat voor metabolisme. Iemand met een Pitta constitutie is vurig, scherp, heeft een goede spijsvertering, heeft het snel warm en zweet veel. De Kapha Dosha staat voor structuur. De Kapha constitutie is geaard, stabiel, langzaam, heeft een stevige bouw met een koele, zachte huid.

Een juiste verhouding van de Doshas zorgt voor balans. En die balans kunnen we onderhouden met onze voeding, leefstijl, en Ayurvedische kruiden en behandelingen.

Ben je benieuwd naar jouw constitutie? Maak de test om een idee te krijgen. Neem de gemaakte test mee naar de workshop om meer te leren over jouw constitutie.