Voedsel combinaties die je beter kunt vermijden

De Ayurveda beschouwt voeding als een medicijn. Met de juiste keuzes op het gebied van voeding kunnen we onze constitutie, en daarmee onze gezondheid, onderhouden.

Iedereen heeft een unieke constitutie, een unieke samenstelling van de Doshas Vata, Pitta, en Kapha. Dit maakt dat we allemaal andere behoeften hebben. Zo ook op het gebied van voeding.

Bij het samenstellen van een maaltijd is het belangrijk om te kijken welke voedingssoorten goed met elkaar combineren en welke niet. En hoewel veel voedingsmiddelen afzonderlijk van elkaar gezond kunnen zijn, beschrijft de Ayurveda een aantal combinaties die de spijsvertering kunnen verstoren en daarmee de gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

Waarom is dat zo? In de Ayurveda heeft elk product bepaalde kwaliteiten die tijdens het spijsverteringsproces een rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dominante smaak van het product en of het een verwarmend of verkoelend effect heeft. Producten met tegenstrijdige kwaliteiten kunnen onze spijsvertering behoorlijk in de war brengen. Op het moment zelf kunnen we dat ervaren met symptomen als buikpijn, misselijkheid, oprispingen. Op den duur kan het er echter voor zorgen dat er door een verstoorde spijsvertering onverteerde voedselresten in ons systeem achterblijven in de vorm van afvalstoffen.

In onderstaand overzicht heb ik een aantal combinaties van voedingsmiddelen gezet die je beter kan vermijden.

Heb jij behoefte aan advies en begeleiding op het gebied van voeding en leefstijl die bij jou past? De Ayurveda kan je hier goed bij helpen, op een pure en natuurlijke manier. Neem vrijblijvend contact met mij op of stel je vraag via info@puraveda.nl, of vul het contactformulier in.

 

Product

Niet combineren met

Melk

Bonen, alle verse fruitsoorten, zure voedingsmiddelen, eieren, pickles, gist-brood, yoghurt, vlees, kip, vis, kicheri (een Ayurvedisch gerecht van basmati rijst met mung bonen), radijs, nachtschaden, groene bladgroenten, bier, mosterd.

Melk kan wel genomen worden met dadels.

Bonen

Fruit, melk, yoghurt, kaas, eieren, vlees, kip, vis.

Eieren

Fruit, melk, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, bonen, Kicheri.

Fruit

Alle andere voedingsmiddelen. Een uitzondering vormt dadels met melk.

Granen

Vers fruit, tapioca/cassave.

Honing

Met dezelfde hoeveelheid Ghee (in gram).

Zwarte kikkererwten, vlees, vis.

Honing dient ook niet verhit te worden.

Warme dranken

Koude voeding, mango, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, zetmeel.

Citroen

Komkommer, tomaat, melk, yoghurt.

Meloen

Alle andere voedingsmiddelen. In het bijzonder zuivel, ei, gebakken voedsel, graan, zetmeel.

Nachtschaden

Meloen, komkommer, zuivel.

Radijs

Fruit, melk, vis, zwarte kikkererwten.

Tapioca/cassave

Fruit (in het bijzonder banaan, mango, rozijnen), bonen, palmsuiker.

Yoghurt

Fruit, melk, kaas, eieren, vlees, kip, vis, nachtschaden, warme dranken.

Yoghurt dient niet in de avond te worden genuttigd.

Vis

Melk, zwarte peper, bonen, eieren, fruit, warme dranken, radijs, yoghurt, honing, sesamzaad, zwarte kikkererwten, suiker.

Referenties:

Charak Samhita Sutra Sthan

Dr. Lad, V. (2012). Textbook of Ayurveda Volume 3. General Principles of Management and Treatment. 1st Edition. The Ayurvedic Press, Albuquerque, New Mexico.

Vagbhat. Astanga Hridaya Sutra Sthan Chapter 7.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie