Meteen naar de inhoud

(NL) Voedselcombinaties die je beter kunt vermijden

De Ayurveda beschouwt voeding als een medicijn. Met de juiste keuzes op het gebied van voeding kunnen we onze constitutie, en daarmee onze gezondheid, onderhouden.

Iedereen heeft een unieke constitutie, een unieke samenstelling van de Doshas Vata, Pitta, en Kapha. Dit maakt dat we allemaal andere behoeften hebben. Zo ook op het gebied van voeding.

Bij het samenstellen van een maaltijd is het belangrijk om te kijken welke voedingssoorten goed met elkaar combineren en welke niet. En hoewel veel voedingsmiddelen afzonderlijk van elkaar gezond kunnen zijn, beschrijft de Ayurveda een aantal combinaties die de spijsvertering kunnen verstoren en daarmee de gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

Waarom is dat zo? In de Ayurveda heeft elk product bepaalde kwaliteiten die tijdens het spijsverteringsproces een rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dominante smaak van het product en of het een verwarmend of verkoelend effect heeft. Producten met tegenstrijdige kwaliteiten kunnen onze spijsvertering behoorlijk in de war brengen. Op het moment zelf kunnen we dat ervaren met symptomen als buikpijn, misselijkheid, oprispingen. Op den duur kan het er echter voor zorgen dat er door een verstoorde spijsvertering onverteerde voedselresten in ons systeem achterblijven in de vorm van afvalstoffen.

In onderstaand overzicht heb ik een aantal combinaties van voedingsmiddelen gezet die je beter kan vermijden.

Heb jij behoefte aan advies en begeleiding op het gebied van voeding en leefstijl die bij jou past? De Ayurveda kan je hier goed bij helpen, op een pure en natuurlijke manier. Neem vrijblijvend contact met mij op of stel je vraag via info@puraveda.nl, of vul het contactformulier in.

 

Product

Niet combineren met

Melk

Bonen, alle verse fruitsoorten, zure voedingsmiddelen, eieren, pickles, gist-brood, yoghurt, vlees, kip, vis, kicheri (een Ayurvedisch gerecht van basmati rijst met mung bonen), radijs, nachtschaden, groene bladgroenten, bier, mosterd.

Melk kan wel genomen worden met dadels.

Bonen

Fruit, melk, yoghurt, kaas, eieren, vlees, kip, vis.

Eieren

Fruit, melk, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, bonen, Kicheri.

Fruit

Alle andere voedingsmiddelen. Een uitzondering vormt dadels met melk.

Granen

Vers fruit, tapioca/cassave.

Honing

Met dezelfde hoeveelheid Ghee (in gram).

Zwarte kikkererwten, vlees, vis.

Honing dient ook niet verhit te worden.

Warme dranken

Koude voeding, mango, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, zetmeel.

Citroen

Komkommer, tomaat, melk, yoghurt.

Meloen

Alle andere voedingsmiddelen. In het bijzonder zuivel, ei, gebakken voedsel, graan, zetmeel.

Nacht-schaden

Meloen, komkommer, zuivel.

Radijs

Fruit, melk, vis, zwarte kikkererwten.

Tapioca/ cassave

Fruit (in het bijzonder banaan, mango, rozijnen), bonen, palmsuiker.

Yoghurt

Fruit, melk, kaas, eieren, vlees, kip, vis, nachtschaden, warme dranken.

Yoghurt dient niet in de avond te worden genuttigd.

Vis

Melk, zwarte peper, bonen, eieren, fruit, warme dranken, radijs, yoghurt, honing, sesamzaad, zwarte kikkererwten, suiker.

Referenties: 
Charak Samhita Sutra Sthan
Dr. Lad, V. (2012). Textbook of Ayurveda Volume 3. General Principles of Management and Treatment. 1st Edition. The Ayurvedic Press, Albuquerque, New Mexico.
Vagbhat. Astanga Hridaya Sutra Sthan Chapter 7.

11 reacties op “(NL) Voedselcombinaties die je beter kunt vermijden”

 1. In sommige Ayurvedische recepten worden eieren en brood gecombineerd. Heel verwarrend als je in een ander receptenboek het helemaal anders leest. Waarop baseren we ons dan?

  1. Hoi Ria, ik begrijp dat dat verwarrend kan zijn. Eieren en brood zijn beide vrij zwaar om te verteren. Houd het simpel door de een of de ander te nemen en gebruik kruiden zoals zwarte peper om ze beter verteerbaar te maken. En bak je ei uiteraard in Ghee 🙂

  1. Melk en yoghurt hebben tegenstrijdige kwaliteiten. Yoghurt heeft door fermentatie andere eigenschappen gekregen, waardoor het niet goed combineert met melk.

 2. Melk en melkproducten zoals room of zure room mogen dus niet gecombineerd worden met groenten. Is dit omdat melk zwaar verteerbaar is? Ik vind room in de soep of roomkaas door een pasta gerecht zoveel smaak toevoegen;) kun je het wel gebruiken als je het samen verwarmt?

  1. Hallo Joy, Melkproducten zijn inderdaad zwaar verteerbaar en kunnen daardoor het best los worden genomen. Je zou een plantaardige ‘room’ kunnen gebruiken. Groetjes, Sophia

 3. Hallo, mag ik u vragen: is vis eten vata verhogend? Ik heb zelf steeds meer t idee dat als ik vis eet slechter slaap en mijn energie veel te hoog in mijn lichaam zit. Krijg meer last van oorsuizen en ben dan erg hyper.

  Ik ben erg benieuwd naar uw reactie. Hartelijke groeten

  1. Hallo Mieke, Ik vermoed dat er dan iets anders aan de hand is en hiervoor zou ik meer achtergrond informatie over jou nodig hebben. Neem contact met me op via info@puraveda.nl als je wilt, zodat we hier dieper op in kunnen gaan. Groetjes, Sophia

 4. Melkproducten zijn inderdaad zwaar verteerbaar en kunnen daardoor het best los worden genomen. Je zou een plantaardige ‘room’ kunnen gebruiken.

 5. Hallo,
  Ik gebruik tapioca om mijn geweekte zaden, noten, kokos, haver, chia samen tot een pudding te maken met water of kefir yoghurt. Is deze combinatie oke want ik zie dat cassave niet goed combineert met oa granen. (Gaat bij mij vooral om zaden en yoghurt(

  1. Hoi, Dank je wel voor je bericht. De combinatie die je noemt is wel OK maar kan erg zwaar vallen. Tapioca bevat veel zetmeel en kan in combinatie met granen erg zwaar te verteren zijn. Misschien merk je daar iets van? Groetjes, Sophia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.