Het mooie aan Ayurveda is, dat het elk voedsel als een potentieel medicijn beschouwt. Zo bevatten onze keukenkruiden allerlei kwaliteiten die kunnen bijdragen aan onze gezondheid.
Een aantal van mijn favoriete kruiden en specerijen die helpen bij het onderhouden van de gezondheid heb ik hieronder beschreven, samen met enkele van de eigenschappen die ze bezitten. Bij elkaar vormen deze kruiden een heerlijke golden milk, maar je kan er ook andere recepten mee maken! Ik doe ze bijvoorbeeld ook bij mijn havermout ontbijt of strooi ze in het water waarin ik zoete aardappel kook.
- (Verse) gember: goed bij verstopte luchtwegen, verkoudheid en keelpijn. Draagt bij aan een goede spijsvertering.
- Kaneel: heel goed bij griep, koorts en verkoudheid. Het verbetert de spijsvertering en de circulatie. Voor degenen onder ons die het snel koud hebben is kaneel ideaal, want je zult het snel lekker warm krijgen en misschien zelfs een beetje gaan transpireren.
- Kardemom: één van mijn favoriete kruiden. Kardemom barst van de goede kwaliteiten. Het geeft verlichting bij griep, verkoudheid, keelpijn. Daarnaast verbetert kardemom de spijsvertering, en draagt het ook bij aan de gezondheid van het zenuwstelsel. Een echte mood-booster! Een goed kruid bij stress- en burn-out klachten.
- Kurkuma / geelwortel: heel goed bij ontstekingen, koorts en allergische reacties, verkoudheid en keelpijn. Kurkuma zuivert het bloed. Gebruik echter kleine hoeveelheden kurkuma in het voedsel als je zwanger bent.
- Zwarte peper: verbetert de spijsvertering en helpt afvalstoffen te verbranden. Goed voor de circulatie, bijvoorbeeld bij koude handen en voeten.
Recept voor golden milk
Maak eerst de kruidenmix met onderstaande ingrediënten:
- 2 theelepels kurkumapoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- snuf zwarte peper
Voeg de kruiden bij elkaar in een glazen pot met deksel en schud de pot goed. Je hebt je eigen golden milk kruidenmix gemaakt! Nu is het tijd voor een lekkere golden milk.
Ingrediënten
- 1 cup of ca 250 ml (plantaardige) melk, zoals amandel- of havermelk
- 1 theelepel golden milk kruidenmix
- ½ theelepel Ghee
- ahorn- of agavesiroop naar smaak (optioneel)
- snuf kaneel (optioneel)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereiding
Doe de (plantaardige) melk in een pannetje en voeg daar de golden milk kruidenmix aan toe. Breng al roerende aan de kook. Giet het mengsel in een beker. Om het verdrogende effect van de kurkuma te balanceren kan je er Ghee aan toevoegen. Zoet naar smaak met ahorn- of agavesiroop. Maak het af met een snufje kaneel.
Referenties
Dr. A. Mehta (2011). Ayurvedische Voedingsleer in de Praktijk. Panta Rhei, Katwijk, Nederland.
Frawley, D. & Dr. Vasant Lad(2001). The Yoga of Herbs. 2nd Revised & Enlarged Edition. Lotus Press, Twin Lakes WI, USA.