Introductie in de Ayurveda

Een gezond leven begint bij ons zelf. De kennis van de Ayurveda, Sanskrit voor de ‘kennis van het leven’, kan hier veel inzicht, inspiratie en hulp bij bieden. 

Ayurveda ziet de gezondheid als een balans, die de constitutie wordt genoemd. De constitutie bestaat uit een voor ons allemaal unieke combinatie van drie Doshas: Vata, Pitta, en Kapha. De juiste verhouding van de Doshas zorgt voor balans, wat je kan ervaren als gezondheid. 

De Doshas zou je kunnen zien als drie typen energieën met eigen kenmerken. Binnen jouw constitutie is meestal één Dosha dominant, en dit kan bepalend zijn voor onder andere je karakter, uiterlijk, denkpatroon en behoeften. 

De Vata Dosha staat beweging. Vata heeft afbrekende eigenschappen en kenmerkt zich als droog, koud en mobiel. Iemand met de Vata constitutie is slank, verliest gemakkelijk gewicht, is actief en creatief, heeft het snel koud en een drogere huid. De Pitta Dosha staat voor metabolisme. Iemand met een Pitta constitutie is vurig, scherp, heeft een goede spijsvertering, heeft het snel warm en zweet veel. De Kapha Dosha staat voor structuur. De Kapha constitutie is geaard, stabiel, langzaam, heeft een stevige bouw met een koele, zachte huid.

Het doel van de Ayurveda is om de gezondheid te onderhouden en ziekte te genezen, door middel van de juiste leefstijl aan te houden en passende voeding te nemen. Met de juiste voeding en leefstijl kan je je constitutie, en daarmee je gezondheid, onderhouden. Daarnaast beschrijft de Ayurveda ook vele kruiden en behandelingen die dit proces kunnen ondersteunen.

Ben je benieuwd naar wat jouw constitutie zou kunnen zijn? Maak alvast de test om een idee krijgen. Neem de gemaakte test mee naar de workshop om je vragen te stellen en meer te leren over jouw constitutie. 

Tijdens deze workshop zul je een uitgebreide introductie krijgen over de Ayurveda en de drie Doshas Vata, Pitta en Kapha. Je zult leren over de kijk vanuit de Ayurveda op leefstijl en voeding en de relatie tot de gezondheid. Je gaat naar huis met nieuwe inspiratie (en recepten!) voor jouw dagelijkse leefstijl en voedingspatroon.

PS: Heb je de introductie-workshop op 3 augustus jl. over Ayurveda gevolgd? Neem dan juist ook deel aan deze workshop! Het zal je zeker nieuwe inzichten en verdieping geven over Ayurveda. 

 

Datum: zaterdag 23 november 2019

Tijd: 13:00-15:00

Kosten: €20 of €35 als je ook deelneemt aan de workshop van 24 november

Schrijf je in via info@bindi.nu